500 ml mleka, 1 jabłko i budyń… przepis wart zapisania. Kubki KREMOWE o smaku karmelowym – tanio i szybko

Karmelowe kubki.  Szukasz przepisu na szybki i smaczny deser? Oto jest! Wystarczy, że będziesz mieć w swojej kuchni jabłko, mleko i budyń. Szybko, tanio a do tego smacznie!

Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu deser, z którego przygotowaniem poradzi sobie dosłownie każdy. Gwarantujemy, że będzie przepyszny.

Do wykonania słodkości będą potrzebne:

  • Jabłko- jedna sztuka, może być większe.
  • Mleko- około pół litra
  • Skrobia kukurydziana- 1 łyżka
  • Budyń karmelowy- opakowanie 100 gram.

Aby deser smakował i wyglądał jeszcze lepiej, przygotujemy także dekoracje. Do tego celu należy przygotować:

  • jedno jabłko,
  • pół łyżki masła,
  • cynamon,
  • posiekane orzechy (mogą być to orzechy zarówno laskowe jak i włoskie, jeśli za nimi nie przepadamy, możemy zastąpić je migdałami),
  • łyżkę cukru.

Przejdźmy do wykonania.

Myjemy jabłko, wykrawamy środek, a pozostałą część kroimy w dowolny kształt, może być to kostka, mogą być półksiężyce. Pokrojone jabłko wrzucamy do blendera, zalewamy mlekiem i blendujemy na gładką masę. Tak przygotowane „mus”, przelewany przez sitko do małego garnuszka i zasypujemy budyniem, dodajemy mąkę kukurydzianą i gotujemy stale mieszając przez 2 minuty.

Powstałą masę przelewamy do szklanek lub kubków i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Kiedy pierwsza część deseru się studzi, należy obrać drugie przygotowane jabłko ze skórki, wykroić pestki i pokroić je w drobną kostkę.

Na patelnię wrzucamy odrobinę masła i pokrojone jabłko. Dodajemy cukier i cynamon. Gotujemy, aż do rozprażenia.

Kiedy masa budyniowa stężała, wyjmujemy ją z lodówki i do każdego kubka dodajemy łyżkę pieczonego jabłka. Całość posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego! 🙂