Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu deser, z którego przygotowaniem poradzi sobie dosłownie każdy. Gwarantujemy, że będzie przepyszny.
Myjemy jabłko, wykrawamy środek, a pozostałą część kroimy w dowolny kształt, może być to kostka, mogą być półksiężyce. Pokrojone jabłko wrzucamy do blendera, zalewamy mlekiem i blendujemy na gładką masę. Tak przygotowane „mus”, przelewany przez sitko do małego garnuszka i zasypujemy budyniem, dodajemy mąkę kukurydzianą i gotujemy stale mieszając przez 2 minuty.
Powstałą masę przelewamy do szklanek lub kubków i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Kiedy pierwsza część deseru się studzi, należy obrać drugie przygotowane jabłko ze skórki, wykroić pestki i pokroić je w drobną kostkę.
Na patelnię wrzucamy odrobinę masła i pokrojone jabłko. Dodajemy cukier i cynamon. Gotujemy, aż do rozprażenia.