Zacznij od dokładnego umycia ogórków, a następnie odłóż je na ok. 2 godziny w zimnej wodzie.
Gdy ogórki skończą swoje leżakowanie, większe sztuki przekrój na 8 kawałków, a mniejsze na 4.
W następnej kolejności składniki takie jak cukier, ocet, sól, olej roślinny, pieprz i musztardę dokładnie wymieszaj ze sobą. Później obierz czosnek, przepuść przez prasę i dorzuć do przygotowanych składników.
W drugiej kolejności dokładnie pociachaj koperek i dosyp do poprzednich składników.
Gdy już wszystko gotowe, dodaj ogórki do przygotowanej mieszanki i odstaw na 3 godziny. Ogórki należy rozmieszać co 30min.
Ostatnim etapem, który na ciebie czeka to wypełnienie litrowych lub półlitrowych słoików przygotowanymi ogórkami i zalanie ich marynatą po same brzegi.
Słoiki należy gotować 15min, następnie owinąć je ręcznikiem i poczekać aż wystygną.