Pyszne delikatne naleśniki bez mąki. Lepszych nie jadłam. Rozpływają się w ustach.
Naleśniki należą do ulubionych dań zarówno dzieci, jak i dorosłych. Można je podawać na wiele sposobów: na słodko – chociażby z dżemem lub miodem albo z białym serem i owocami, a także na słono, np. z kapustą i grzybami. Ale czy słyszeliście o naleśnikach bez mąki?
Tradycyjne naleśniki przyrządza się bardzo łatwo i szybko. Ich zrobienie nie wymaga dużych zdolności kulinarnych i wielu składników. Potrzebne są zaledwie: mąka, jajka oraz mleko, trochę chęci i odrobina wolnego czasu. Ale co zrobić, jeśli zabraknie nam w domu mąki, a marzą nam się te smakowite placuszki?
Wówczas możemy sięgnąć po przepis na przepyszne naleśniki na słodko z twarożkiem. Poniżej znajdziecie potrzebne składniki na około 25 sztuk i sposób ich przyrządzenia.
Ciasto:
- 6 jajek,
- cukier (do smaku),
- 0,5 l mleka,
- 5–6 łyżek skrobi,
- 1 łyżka oleju słonecznikowego.
Farsz:
- 300 g białego sera,
- cukier (do smaku).
Dodatkowo:
- olej do smażenia naleśników,
- śmietana (według uznania),
- odrobina masła (do smaku).
W naszym przepisie mąkę idealnie zastępuje skrobia. Jajka wymieszaj dokładnie z cukrem. Następnie dodaj skrobię i połącz ze sobą wymienione składniki. Kiedy uzyskasz z nich gładką masę, dolej do niej mleko i olej słonecznikowy. Gotowe ciasto odstaw na 15 minut.
Po upływie tego czasu możesz przystąpić do smażenia naleśników. W tym celu przygotuj rozgrzaną patelnię nasmarowaną odrobiną oleju słonecznikowego. Następnie wlej na nią odpowiednią ilość ciasta i usmaż naleśniki z jednej strony. Pamiętaj o tym, żeby ich nie przewracać.
W wolnej chwili przygotuj nadzienie do naleśników. Wymieszaj dokładnie twarożek z odrobiną cukru. Jeśli chcesz, dodaj ulubione bakalie lub mak. Gotowy farsz nakładaj na usmażone naleśniki, po czym zawijaj je w rulon lub trójkąt i wkładaj do żaroodpornego naczynia. Całość pokryj według uznania masłem oraz śmietaną.