Moja rodzina uwielbia te miękkie tureckie bułeczki z patelni – Oto przepis

Szukacie przepisu na pyszne, miękkie i puszyste bułeczki?

Tureckie bułeczki będą tu idealne. Są nie tylko pyszne i proste w przygotowaniu. Ich dodatkową zaletą jest to, że nie do ich przygotowania wystarczy wam patelnia. Bułeczek nie piecze się w piekarniku. Koniecznie spróbujcie tego rewelacyjnego przepisu na tureckie bułeczki.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml oleju słonecznikowego
  • 240 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 10 g koperku do posypania

Przygotowanie:

Drożdże rozdrabniamy i łączymy z olejem słonecznikowym. Następnie dodajemy mleko i sól. Wszystko dobrze mieszamy. Do miski stopniowo wsypujemy mąkę zagniatając całość aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta.

Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Z ciasta formujemy w dłoniach 8 bułeczek.Patelnię natłuszczamy olejem i układamy obok siebie nasze bułeczki.

Patelnię z bułeczkami odstawiamy w ciepłe miejsce. Bułeczki powinny się lekko napuszyć. Wystarczy kilka minut. Patelnię z bułeczkami przykrywamy pokrywką i wstawiamy na lekki płomień.