Tureckie bułeczki będą tu idealne. Są nie tylko pyszne i proste w przygotowaniu. Ich dodatkową zaletą jest to, że nie do ich przygotowania wystarczy wam patelnia. Bułeczek nie piecze się w piekarniku. Koniecznie spróbujcie tego rewelacyjnego przepisu na tureckie bułeczki.
Drożdże rozdrabniamy i łączymy z olejem słonecznikowym. Następnie dodajemy mleko i sól. Wszystko dobrze mieszamy. Do miski stopniowo wsypujemy mąkę zagniatając całość aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta.
Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Z ciasta formujemy w dłoniach 8 bułeczek.Patelnię natłuszczamy olejem i układamy obok siebie nasze bułeczki.
Patelnię z bułeczkami odstawiamy w ciepłe miejsce. Bułeczki powinny się lekko napuszyć. Wystarczy kilka minut. Patelnię z bułeczkami przykrywamy pokrywką i wstawiamy na lekki płomień.