Wieprzowina po japońsku, smakuje obłędnie – Odkąd znam ten przepis nie korzystam z innych

Lubicie wieprzowinę? Ten przepis sprawia, że każdy ją pokocha. Wieprzowina po japońsku dosłownie rozpływa się w ustach. Prosta w przygotowaniu i niebywale pyszna. Nic tylko robić i jeść ze smakiem.

Składniki:

  • 600 g mięsa wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 0,5 łyżeczki kolendry

Przygotowanie:

Przygotowujemy marynatę do mięsa: W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie przyprawy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, skrobię cukier i sos sojowy. Mięso wieprzowe myjemy, kroimy w plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem.

Tak przygotowane mięso przekładamy do miski i zalewamy marynatą. Mięso w marynacie wstawiamy do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie na rozgrzanej patelni smażymy naszą zamarynowaną wieprzowinę. Wieprzowina po japońsku najlepiej smakuje w towarzystwie ryżu.

Można ją też podać z ulubionym makaronem, zestawem surówek lub piure ziemniaczanym. Smacznego.