Ciasto „Trzy szklanki” to idealny dodatek do porannej kawy. Pyszne, proste w przygotowaniu, raz dwa gotowe

Lubicie szybkie i pyszne ciasta? Ciasto trzy szklanki to rewelacyjna, słodka propozycja do kawy. Pyszne, proste w przygotowaniu, idealne na deser. Koniecznie spróbujcie tego niezawodnego przepisu.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kakao
  • odrobina soli
  • 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego lub słonecznikowego
  • dodatkowo potrzebujemy 350 g kwaśnej śmietany i 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Cały kefir przelewamy do miski, dodajemy sodę i wszystko mieszamy. Jajko miksujemy lub ubijamy ręczną trzepaczką z cukrem i odrobiną soli. Na koniec dodajemy olej, znów miksujemy. Do jajecznej mieszanki wlewamy kefir i znów wszystko mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę i kakao.

Mieszamy składniki ręczną trzepaczką. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto 3 szklanki pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy ciasto przestygnie nakładamy krem.

Jak przygotować szybki krem?

Wystarczy dokładnie wymieszać śmietanę i cukier puder. Ciasto kroimy na pół i przekładamy kremem. Warto też nałożyć krem na boki i wierzch ciasta. Ciasto można dodatkowo dowolnie ozdobić np. wiórkami czekolady.

Smacznego