Cały kilogram sera, praktycznie z 2 litrów mleka! Bez drożdży i ulepszaczy. Super przepis

Nie od dziś wiadomo, że własnoręcznie robione znaczy lepsze. Co powiecie na domowy ser? Cały kilogram sera, praktycznie z 2 litrów mleka!

Składniki:

  • Mleko – 2 litry 
  • Śmietana – 400g 
  • Jajka – 6 sztuk 
  • Sól – 1,5/2 łyżki 

Krok po kroku:

Na początek proste zadanie – gotować mleko z solą w rondlu/garnku. W tym czasie możesz ubić jajka. Gdy mleko będzie wrzeć, dodaj wcześniej przygotowane ubite jajka i kwaśną śmietanę. Pamiętaj o mieszaniu, idealnie do tego nada się trzepaczka. Proces ten trwa 5-6 minut, do momentu stworzenia się gęstej masy – twarogu i oddzielenia serwatki. 

Teraz na garnek połóż durszlak i umieść złożoną na 4 warstwy gazę, potem wlej utworzoną mieszankę. Prosty krok, ponieważ wystarczy przykryć tą gazą, dociążyć czymś ze sprzętu kuchennego, co waży około 1kg – np. opakowanie cukru. Musimy poczekać 4 godziny, aż ser będzie gotowy. Idealnie będzie po wszystkim dać go do lodówki na kolejne godziny, aby stwardniał. 

Jeśli chcesz, aby był bardziej delikatny, wystarczy, że wcześniej dodasz 200g kefiru do mleka.  Prosty przepis, który zmotywuje Cię do działania i spróbowania stworzenia własnego sera. Dodatkową motywacją jest koszt, ponieważ wychodzi on zdecydowanie niższy niż ten z lady sklepowej.

Po za tym, wiesz co jesz! Bez żadnych kwasków cytrynowych czy konserwantów.