Proste ciasto, które przygotujesz bardzo szybko. Zawsze wychodzi idealne pysznie. Oto przepis
Chcesz przygotować ciasto, ale obawiasz się, że może nie wyjść? A może brakuje Ci czasu na skomplikowane wypieki? Brak doświadczenia w pieczeniu, ale stwierdzasz, że to jest ten moment, żeby spróbować? Nie ważne, jaki masz powód – koniecznie spróbuj tego przepisu na wyjątkowo proste ciasto. Zawsze wychodzi idealne!
Kakaowy smak otaczający delikatny twarogowy środek, a do tego proste przygotowanie. Wypiek, który udaje się zawsze i zajmuje niewiele czasu, a w dodatku smakuje wszystkim i błyskawicznie znika z blachy. To przepis, który zdecydowanie należy zapisać.
Składniki:
ciasto na spód oraz wierzch:
- mąka: 300 g
- cukier puder: 150 g
- masło: 250 g
- proszek do pieczenia: 1 opakowanie
- żółtko: 3 szt.
- kakao: 4 łyżki
masa środkowa:
- twaróg: 700 g
- cukier puder: 150 g
- cukier waniliowy: 1 opakowanie
- żółtko: 1 szt.
- białko: 4 szt.
Przygotowanie:
Na początku zajmij się masą na ciasto okalające masę wewnętrzną, ponieważ będzie potrzebowało schłodzić się chwilę w lodówce. Połącz wszystkie składniki suche oraz mokre, czyli: 3 żółtka, masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Ugniataj ciasto do momentu aż powstanie gładka masa, którą następnie podziel na pół. Każdą połowę zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Teraz przyszedł czas na masę środkową. Wymieszaj twaróg z żółtkiem. Ubij białka razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywną masę, dodaj bardzo delikatnie i powoli do pozostałych składników. Mieszaj ostrożnie, aby piana z białek nie opadła.
Opcjonalnie możesz dodać do twarogu wybrany aromat lub startą skórkę z wcześniej sparzonej cytryny. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Najlepiej sprawdzi się taka z wysokimi ściankami. Wyjmij z lodówki pierwszą połowę ciasta. Po odwinięciu z folii, rozwałkuj i ułóż na dnie blachy. Możesz również odrywać mniejsze kawałki i układać jeden przy drugim. Ważne, aby dno blachy było dokładnie pokryte ciastem.
Następnie wyłóż całą masę twarogową, a na niej ułóż drogą połowę ciasta wcześniej wyjętego z lodówki. Drugą warstwę ciasta najlepiej odrywać po kawałku i w taki sposób układać na masie twarogowej. Możesz również ciasto zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Całość piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. W trakcie pieczenia możesz sprawdzać patyczkiem, czy jest suchy (ciasto można wyjąć!).