Pyszne zapiekane naleśniki bez mąki – pokocha je cała twoja rodzina. Można je jeść będąc na diecie.

Lodówka świeci pustkami a czas nagli? Poznaj przepis na kryzysowe naleśniki, które pokocha cała twoja rodzina.

Gwarantuję, że ekspresowo znikną ze stołu – uważaj, żeby wystarczyło dla ciebie! Finezyjne naleśniki z twarożkiem zachwycą smakiem. Ten błyskawiczny obiad jest niedrogi, a składniki do jego przygotowania bez wątpienia są w każdej kuchni.

Składniki:

  • 500ml mleka
  • 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 300g twarogu
  • 2 łyżki oleju
  • 150g kwaśnej śmietany (lub dietetycznie jogurtu naturalnego)
  • cukier według uznania (lub dietetycznie ksylitol)
  • masło

Przygotowanie:

Roztrzep 5 jaj razem z cukrem,

Dodawaj porcjami skrobię i dokładnie mieszaj. Uważaj, żeby nie zostawić grudek,

Do powstałej mieszanki dodaj mleko oraz olej,

Rozgrzej na patelni masło, smaż cienkie naleśniki z powstałej masy,

Teraz przygotuj nadzienie – utrzyj twaróg z cukrem i pozostałym jajkiem,

Tak powstałą masę twarogową rozsmaruj na naleśnikach i zawiń je w rulony,

Rozłóż naleśniki na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, posmaruj je śmietaną lub jogurtem,

Piecz naleśniki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut aż do zrumienienia. Smacznego!