Ten „niebiański” deser stał się hitem w mojej kuchni. Lepszego nie jadłam – Malinowa chmurka.
Malinowa chmurka to nic innego niż przypominający wyglądem niebo, rozpływający się w ustach, słodki wypiek. A wszystko za sprawą połączenia kruchego ciasta z malinową galaretką, kremem mascarpone i delikatną bezą.
Słodki krem idealnie komponuje się z lekko kwaskowatymi malinami. Ten „niebiański” deser z pewnością będzie zachwycał wszystkich, którzy go posmakują.
Poniżej nasz przepis na „malinową chmurkę”.
Składniki na kruche ciasto:
- 180 gramów mąki,
- 120 gramów masła,
- 45 gramów cukru,
- 4 żółtka jaj,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść aż do całkowitego połączenia na gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 60 minut. Ciasto wyjąć i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia lub pergaminem blasze o wymiarach 30 x 25 cm.
Rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni blachy. Można zrobić to rękoma lub delikatnie rozwałkować. Włożyć ponownie do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć i nakłuć ciasto równomiernie widelcem. Piec w piekarniku w temperaturze 190’C przez ok. 20 minut. Ostudzić.
Składniki na warstwę malinową:
- 3 galaretki o smaku malinowym,
- 3,5 szklanki wody,
- 600 gramów świeżych lub mrożonych malin (mrożone należy wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody na durszlaku).
Przygotowanie
Rozpuścić galaretki w gorącej wodzie. Ostudzić. Dodać maliny i wymieszać. Włożyć do lodówki i poczekać aż galaretka lekko stężeje. Tak przygotowaną półpłynną masą zalać ciasto, rozprowadzając równomiernie po całej powierzchni kremu. Włożyć całość do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.
Składniki na krem mascarpone:
- 250 gramów serka mascarpone,
- 600 gramów śmietanki 36%,
- 3 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie:
Śmietanę ubić mikserem z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Otrzymany gęsty, jednolity krem wyłożyć na stężałą w lodówce malinową galaretkę.
Składniki na bezę:
- 4 białka jaj,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 150 gramów cukru,
- garść płatków migdałowych.
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru i mąki ziemniaczanej. Formę o wymiarach 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie układać na niej ubite białka. Wierzch małych bez posypać płatkami migdałowymi.
Piec w temp. 140’C przez ok. 60 minut. Uchylić drzwi piekarnika i pozostawić w nim bezę przez kolejne 15 minut. Po wystudzeniu nałożyć bezy na wierzch kremu.