Czegoś tak dobrego jeszcze z pewnością nie jadłaś. Ta kapusta po francusku jest lepsza niż gołąbki.

Kapusta po francusku z piekarnika – to rewelacyjne danie, nieporównywalnie lepsze od gołąbków. Jeśli jeszcze jej nie znasz, koniecznie skosztuj.

Specjalnie na dziś przygotowany przepis to pieczona kapusta z mielonym mięsem i ziemniakami, która wręcz rozpływa się w ustach. Zachęcam do wypróbowania tego pysznego i jakże aromatycznego dania.

Składniki:

  • 1 kg kapusty
  • 800 g mięsa mielonego
  • 500 g ziemniaków (ew. ryżu)
  • 3 cebule
  • 5 jajek
  • 120 ml mleka
  • 200 g kwaśniej śmietany
  • sól
  • czarny pieprz mielony

Przygotowanie

W dużym garnku (takim, który pomieści całą kapustę) zagotuj wodę. Z kapusty zdejmij górne liście, warzywo włóż do gotującej się wody. Poczekaj, aż liście zaczną same odchodzić.

Przez 2 minuty gotuj oddzielone już liście, potem wyjmij je i pozostaw, by ostygły. Następnie usuń z liści twarde elementy. Obraną cebulę pokrój, a potem zeszklij na patelni. Dodaj mielone mięso i  smaż je na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, dodaj do mielonego mięsa i lekko podsmaż. Gdy ziemniaki są jeszcze na w pół surowe – dopraw farsz solą i pieprzem, patelnię zdejmij z ognia (alternatywą dla ziemniaków jest gotowany ryż).

W głębokiej misce dobrze wymieszaj jajka z mlekiem. Dno naczynia żaroodpornego dokładnie przykryj liśćmi kapusty, a na nich równomiernie rozprowadź połowę farszu i polej częścią masą jajeczną.

Powtórz kroki – liście kapusty, druga połowa farszu i masa jajeczna – tworząc drugą warstwę dania. Następnie przykryj całość liśćmi kapusty i posmaruj kwaśną śmietaną. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

Kapusta po francusku prosto z piekarnika to wyśmienite danie, gdy chcesz zaserwować ciepłą, sycącą i niebanalną potrawę dla większej liczby osób.