Specjalnie na dziś przygotowany przepis to pieczona kapusta z mielonym mięsem i ziemniakami, która wręcz rozpływa się w ustach. Zachęcam do wypróbowania tego pysznego i jakże aromatycznego dania.
W dużym garnku (takim, który pomieści całą kapustę) zagotuj wodę. Z kapusty zdejmij górne liście, warzywo włóż do gotującej się wody. Poczekaj, aż liście zaczną same odchodzić.
Przez 2 minuty gotuj oddzielone już liście, potem wyjmij je i pozostaw, by ostygły. Następnie usuń z liści twarde elementy. Obraną cebulę pokrój, a potem zeszklij na patelni. Dodaj mielone mięso i smaż je na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, dodaj do mielonego mięsa i lekko podsmaż. Gdy ziemniaki są jeszcze na w pół surowe – dopraw farsz solą i pieprzem, patelnię zdejmij z ognia (alternatywą dla ziemniaków jest gotowany ryż).
W głębokiej misce dobrze wymieszaj jajka z mlekiem. Dno naczynia żaroodpornego dokładnie przykryj liśćmi kapusty, a na nich równomiernie rozprowadź połowę farszu i polej częścią masą jajeczną.
Powtórz kroki – liście kapusty, druga połowa farszu i masa jajeczna – tworząc drugą warstwę dania. Następnie przykryj całość liśćmi kapusty i posmaruj kwaśną śmietaną. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.