Smakuje lepiej niż smażona – Pieczona cukinia w 5 minut.

Cukinia to jedno z warzyw, które można przyrządzić na bardzo wiele różnych sposobów. Dodatkową zaletą cukinii jest fakt, że można dzięki niej doskonale urozmaicić każde danie.

Najbardziej popularnym przepisem na przygotowanie tego warzywa jest standardowe jej obtoczenie w mące i usmażenie na patelni. Poniżej jednak prezentujemy inny ciekawy przepis pozwalający na zjedzenie cukinii w naprawdę wyjątkowy i mało spotykany sposób.

Do jego realizacji będzie potrzebny piekarnik. Najważniejszą zaletą tego przepisu jest fakt, że cukinia przygotowana w ten sposób nie traci swoich wartości odżywczych.

Składniki

  • 3 sztuki cukinii
  • 100 gramów mąki pszennej
  • sól i pieprz oraz olej do smaku
  • 5 łyżek śmietany
  • czosnek i zioła
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania

Przygotowanie jest bardzo proste. Przede wszystkim trzeba umyć cukinie i odciąć jej końce, a samo warzywo pokroić w plastry o grubości około 1 centymetra.

Każdy z plastrów cukinii należy obtoczyć w mące i położyć na blasze wyłożonej pergaminem i posmarowanej olejem. Tak przygotowaną cukinię należy posolić o pomalować olejem słonecznikowym.

Tak przygotowaną cukinie należy wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150-170 stopni. W czasie pieczenia warto przygotować sos z cytryny, czosnku, śmietany oraz ziół.