25 min i gotowe. Zaskocz gości. Ta babeczka po fińsku to hit w mojej kuchni.

Danie z rodzaju szybko, prosto i smacznie. Ten typ wypieków kochają gospodynie, które odwiedzają niezapowiedziani goście.

Doskonale sprawdzi się również, gdy rodzina ma ochotę na słodki deser, ale nie mamy żadnych atrakcyjnych produktów w lodówce. Babeczka, mimo prostoty wykonania, rozpływa się w ustach. Wykonana raz pojawia się na stołach coraz częściej.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • kubeczek (200g) kwaśnej śmietany / jogurtu / kefiru,
  • 2 jaja,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Wykonanie:

Ubij na puch jaja z cukrem. Dodaj mąkę, śmietanę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do blaszki na wysokość 2/3 objętości. Piecz przez około 20 min, to tak zwanego suchego patyczka.

Gotowy wypiek odstaw do przestudzenia i wyjmij z blaszki. Udekoruj według uznania – możesz użyć polewy czekoladowej, lukru lub posypać ją cukrem pudrem. Pyszna puszysta babeczka po fińsku jest gotowa. Smacznego!