Możesz je wcinać nawet na zimno. Pyszne placuszki bez jaj. Nie opadają po smażeniu.

Puszyste placuszki-bez-jaj, idealny posiłek nie tylko na śniadanie. Ulubione danie zwłaszcza dzieci.

W placuszkach jajka zostały zastąpione kefirem, który w połączeniu z sodą oczyszczoną są tak samo puszyste, jak te z dodatkiem drożdży i jajek. Placuszki nie muszą długo wyrastać, więc i ich wykonanie jest o wiele szybsze.

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 200 ml kefiru
  • 2 – 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie placuszków bez jaj:

Składniki powinny być o temperaturze pokojowej. Kefir wymieszać z sodą oczyszczoną i szczyptą soli.