Każdy prosi o dokładkę. Ciasto cebulowe z jajkiem z przepisu od sąsiadki – proste, szybkie i smaczne.

Ciasto cebulowe z jajkiem z przepisu od sąsiadki – proste, szybkie i smaczne!

Podzielę się dzisiaj przepisem na najszybsze ciasto jajeczne z cebulą. Zakochałam się w tym smaku od pierwszego kęsa! Członkowie mojej rodziny zjedli je z największym apetytem. Nawet syn, który zazwyczaj stroni od cebuli poprosił o dokładkę.

Ciasto jajeczne jest rewelacyjne! Miękkie, rozpływające się w ustach nadzienie z chrupiącymi bokami to połączenie idealne. Dodatkowe plusy to prostota wykonania oraz szybki czas przygotowania.

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna – 200 gramów
  • masło – 100 gramów
  • zółtko – 1 sztuka
  • soda – 0,25 łyżeczki
  • sól – 5 gramów
  • zimna woda – 30 mililitrów

Składniki na nadzienie:

  • jajka gotowane – 2 sztuki
  • serek topiony – 2 sztuki
  • szczypiorek – duży pęczek

Pozostałe składniki:

  • jajka – 4 sztuki
  • mleko krowie (lub śmietana) – 2 łyżki
  • sól – według uznania
  • papryka – według uznania

Wykonanie:

Przygotowanie domowego cebularza należy rozpocząć od wyrobienia ciasta. Na samym początku należy przesiej mąkę do miski. Następnie dodaj sól, sodę i dobrze wymieszaj łyżką. Schłodzone uprzednio masło pokrój na małe kawałeczki i dodaj do miski z mąką.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj  wyrabiając rękami, aż do powstania tzw. „okruchów”. Następnie dodaj 1 żółtko i schłodzoną wodę (około 2 łyżki stołowe). Kruche ciasto zagnieć rękami. Uformuj je w kulkę, owiń folią spożywczą i na około pół godziny włóż do lodówki. W tym czasie przygotuj nadzienie.

Pęczek szczypiorku dokładnie umyj, wysusz i drobno posiekaj. Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek i również posiekaj. Połącz ze szczypiorkiem i dokładnie wymieszaj. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, zdejmij folię spożywczą i rozwałkuj na cienką warstwę.

Ciasto ułóż w foremce o średnicy 26 centymetrów w taki sposób, aby pokrywało również boki formy. nakłuj powierzchnię widelcem w kilku miejscach. Schłodzone serki zetrzyj na tarce i rozprowadź równomiernie po całej foremce. Jajka ze szczypiorkiem poukładaj na wierzchu.

Następnie jajka włóż do małej miski, przypraw solą i papryką, dodaj mleko i porządnie wymieszaj trzepaczką. Taką mieszanką zalej ciasto cebulowe. Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz ciasto przez 30 minut. Po upływie tego czasu wyciągnij formę z piekarnika. Ciasto podawaj schłodzone.

Takie domowe ciasto cebulowe to nie tylko smaczna przekąska ale także sycące danie. Może być podawane solo jak również jako dodatek do zupy, np zamiast chleba.