Przygotuj na zimę więcej słoików, bo szybko znikają z piwnicy – Smaczne, lekko solone pomidory.

Smaczne, lekko solone pomidory – bogactwo witamin.

Sezon zimowy ma to do siebie, że brakuje wtedy świeżych owoców i warzyw – a co za tym idzie, miewamy trudności w dostarczaniu sobie odpowiedniej ilości witamin. Często nie wiemy też, co podać naszej rodzinie lub znajomym do obiadu czy kolacji.

Z pomocą przychodzą przepyszne, lekko solone pomidory, które będąc bombą witaminową, świetnie sprawdzą się jako dodatek do posiłku lub szybka przekąska dla miłośników tych jarzyn.

Składniki:

  • 1kg pomidorów (najlepiej wybrać małe i niedojrzałe sztuki, o średnicy około 5cm – wtedy będą smaczniejsze)
  • 1 główka czosnku
  • 1l wody
  • 2 łyżki stołowe soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • koper, pietruszka, liście chrzanu

Sposób przygotowania:

Pomidory umyj i na każdym z nich wykonaj kilka nakłuć, na przykład za pomocą wykałaczki, w miejscu gdzie wcześniej była łodyga. Tak przygotowane umieść w słoikach. W zimnej wodzie rozpuść sól i cukier. Tę mieszankę wlej do słoików z pomidorami. Obierz czosnek i każdy z ząbków podziel na pół; dodaj do pomidorów. W każdym ze słoików umieść po liściu chrzanu, kopru i pietruszki.

Słoiki mocno zakręć i przykryte zostaw na 1-2 dni w temperaturze pokojowej. Po upływie czasu możesz cieszyć się cudownym smakiem pomidorów lub zachować je w spiżarni na nadejście chłodniejszych dni.