Sezon zimowy ma to do siebie, że brakuje wtedy świeżych owoców i warzyw – a co za tym idzie, miewamy trudności w dostarczaniu sobie odpowiedniej ilości witamin. Często nie wiemy też, co podać naszej rodzinie lub znajomym do obiadu czy kolacji.
Z pomocą przychodzą przepyszne, lekko solone pomidory, które będąc bombą witaminową, świetnie sprawdzą się jako dodatek do posiłku lub szybka przekąska dla miłośników tych jarzyn.
Pomidory umyj i na każdym z nich wykonaj kilka nakłuć, na przykład za pomocą wykałaczki, w miejscu gdzie wcześniej była łodyga. Tak przygotowane umieść w słoikach. W zimnej wodzie rozpuść sól i cukier. Tę mieszankę wlej do słoików z pomidorami. Obierz czosnek i każdy z ząbków podziel na pół; dodaj do pomidorów. W każdym ze słoików umieść po liściu chrzanu, kopru i pietruszki.