Tutaj z pomocą przychodzi prosty przepis na smaczną przekąskę z cukinii, która przygotowana z powszechnie dostępnych i goszczących w prawie każdym domu składników, świetnie sprawdzi się zimą, zachowując dla nas wszystkie atuty tego warzywa.
Z podanych ilości składników powinniśmy otrzymać dwa półlitrowe słoiki przetworu.
Cukinie dokładnie umyj i pokrój w drobną kosteczkę, a następnie umieść w dużej, głębokiej misce. Do miski z warzywem dodaj sól, cukier, olej słonecznikowy oraz pieprz. Czosnek rozgnieć za pomocą praski prosto do miski.
Papryczkę chilli pokrój w pierścienie, a natkę pietruszki drobno posiekaj, po czym oba dodaj do reszty składników znajdujących się już w misce. Wszystko zalej octem, dokładnie wymieszaj zawartość miski i odstaw na około 3 godziny.
Przygotuj dwa dokładnie umyte, półlitrowe słoiki. Po upłynięciu trzech godzin od zalania warzyw, umieść je w słoikach (niezwykle ważnym jest, aby cukinię przelać do słoików wraz z zalewą i sokiem, który puściła). Słoiki zakręć i umieść je w naczyniu z ciepłą wodą (np. garnku).
Dno tego naczynia wyłóż ręcznikiem kuchennym. Wszystko gotuj około 8 minut od rozpoczęcia wrzenia wody. Następnie upewnij się, że słoiki z warzywami zostały dobrze zakręcone (to bardzo ważne, aby nasze przetwory się nie zepsuły) i odstaw je do góry dnem.