Naleśniki ziemniaczane są smaczniejsze niż znane wszystkim tradycyjne naleśniki. Naleśniki z ziemniaków po usmażeniu są cieniutkie i bardzo aromatyczne. Świetnie nadają się do napełnienia ulubionym farszem, chociaż same w sobie również dobrze smakują.
Obrane ziemniaki ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki szybciej się ugotują, jeśli pokroisz je na mniejsze kawałki. Ziemniaki po ugotowaniu wystudź, ale ich nie odcedzaj.
Ziemniaki razem z wodą zmiksuj lub rozdrobnij blenderem do postaci gęstego budyniu. Do masy ziemniaczanej dodaj czosnek rozdrobniony praską, mąkę, jajka i mleko.
Wymieszaj wszystkie składniki z olejem i solą, po czym odstaw na około 30 minut, aby masa z ziemniaków dokładnie połączyła się z pozostałymi składnikami. Na patelnię z rozgrzanym olejem, nakładaj niezbyt duże porcje ciasta i posypuj posiekanymi ziołami. Naleśniki powinny być cienkie.