Nasza sałatka zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia, a sprawdzi się także na świątecznym stole. Sałatkę warto schować do lodówki na 30 minut przed podaniem. Schłodzona będzie jeszcze smaczniejsza.
Jajka należy ugotować na twardo. Kolejnym krokiem jest obranie i pokrojenie cebuli oraz pieczarek. Obydwa składniki należy podsmażyć na oleju, potem połączyć w pojemniku i doprawić do smaku. Po dodaniu soli i pieprzu trzeba pozostawić je do ostygnięcia.
Na tarce należy zetrzeć ser, a ugotowane jajka pokroić w drobną kostkę. Mięso trzeba oddzielić od kości i pokroić w paseczki. Na dno naczynia kładziemy kurczaka, mięso smarujemy majonezem i posypujemy wcześniej startym serem. Druga warstwa to połowa posiekanych jajek.
Następnie znowu kładziemy majonez, a na niego smażone grzyby i cebulę. Rozkładamy pozostałą resztkę jajek. Całość ponownie smarujemy majonezem i na wierzch kładziemy pomidory, które wcześniej należy pokroić na cienkie plasterki. Nasza sałatka jest gotowa.