Zasmakuje absolutnie każdemu. Oto przepis na warstwową sałatkę.

Nie masz pomysłu na sałatkę, a czeka Cię wieczór z przyjaciółmi? A może masz ochotę na lekką kolację lub szybki lunchbox do pracy?

Nasza sałatka zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia, a sprawdzi się także na świątecznym stole.  Sałatkę warto schować do lodówki na 30 minut przed podaniem. Schłodzona będzie jeszcze smaczniejsza.

Lista zakupów:

  • 300 g pieczarek
  • cebula
  • 3 jajka
  • 500 g wędzonego kurczaka
  • 2 pomidory
  • 150 g żółtego sera
  • 150 g majonezu
  • 30 ml oleju
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Jajka należy ugotować na twardo. Kolejnym krokiem jest obranie i pokrojenie cebuli oraz pieczarek. Obydwa składniki należy podsmażyć na oleju, potem połączyć w pojemniku i doprawić do smaku. Po dodaniu soli i pieprzu trzeba pozostawić je do ostygnięcia.

Na tarce należy zetrzeć ser, a ugotowane jajka pokroić w drobną kostkę. Mięso trzeba oddzielić od kości i pokroić w paseczki. Na dno naczynia kładziemy kurczaka, mięso smarujemy majonezem i posypujemy wcześniej startym serem. Druga warstwa to połowa posiekanych jajek.

Następnie znowu kładziemy majonez, a na niego smażone grzyby i cebulę. Rozkładamy pozostałą resztkę jajek. Całość ponownie smarujemy majonezem i na wierzch kładziemy pomidory, które wcześniej należy pokroić na cienkie plasterki. Nasza sałatka jest gotowa.

Teraz tylko wystarczy schować ją do lodówki na 30 minut. Po tym czasie jest gotowa do jedzenia.