Ślinka cieknie na sam widok – Nadziewane roladki z kapusty pekińskiej. Obiad jak marzenie.

Te nadziewane roladki z kapusty pekińskiej to świetny pomysł nie tylko na obiad czy kolację, ale również na spotkanie w grupie przyjaciół. Trzeba jednak pamiętać, aby wybrać dość dużą główkę kapusty. Będziemy bowiem potrzebować szerokich liści.

Czego potrzebujemy?

  • jedna kapusta pekińska
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki oleju
  • dwa pomidory
  • 200 g sera żółtego
  • pęczek ziół
  • 3 łyżki śmietany

Jak przygotować roladki?

Najpierw należy oddzielić od łodygi liście kapusty i odkroić twardą część podstawy. Za pomocą tłuczka należy rozbić liście kapusty. Drugim krokiem jest wymieszanie jajek z solą i pieprzem. Następnie należy do tej mieszanki dodać mąkę i z całości stworzyć gładką masę.

Każdy z liści kapusty należy wymieszać w cieście i smażyć na oleju z obu stron przez około minutę. Następnie liście rozkładamy na talerzu, który wcześniej należy wyłożyć papierowym ręcznikiem. Ręcznik wchłonie bowiem nadmiar tłuszczu.

Teraz trzeba przygotować nadzienie. Kroimy pomidory na pół i usuwamy gniazda nasienne. Warzywa kroimy na małe cząstki, a żółty ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Całość mieszamy z wybranymi ziołami i śmietaną. Farsz należy na koniec doprawić do smaku.

Na krawędzi liścia kapusty pekińskiej kładziemy farsz i całość zwijamy w rulon. Danie jest już gotowe i czeka na zachwyt domowników i gości.

Nasza rada: jeśli pomidory będą bardzo wodniste, przełóż je po pokrojeniu na papierowy ręcznik i poczekaj, aż papier wchłonie wodę. Roladki możesz oczywiście zrobić z każdym innym farszem. Wybierz swój ulubiony.