Warto przyrządzić ten jarski przysmak, gdy spodziewamy się gości o specjalnych wymaganiach, przede wszystkim dla osób na diecie i wegetarian. Łatwy sposób przyrządzenia sprawi, że rolada z dodatkiem marchewki urozmaici świąteczny jadłospis, nie zajmie wiele czasu, a niski koszt nie obciąży dodatkowo domowego budżetu.
Rolada marchewkowa ma tą wielką zaletę, że można przyrządzić ją na dwa różne sposoby. W zależności od doboru składników raz może być słodka, innym razem słona. Dzięki temu danie nie znudzi się gościom i domownikom. Raz przyrządzona następnym razem może być podana w zupełnie inny, zaskakujący sposób. Oto dwa alternatywne przepisy na roladkę z marchwi.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć ok. 5 minut wraz z masłem na patelni, pod przykryciem. Po tym czasie odstawić patelnię do ostygnięcia.