Dla niespodziewanych gości – Śnieżny puch – pyszny serniczek, bez pieczenia – kilka składników i gotowe.

To świetny pomysł na ciasto dla tych, którzy nie potrafią zaprzyjaźnić się z piekarnikiem lub chcą szybko zadowolić niespodziewanych gości.

Czego potrzebujemy do tego deseru?

  • pół kilograma twarogu z wiaderka, który jest trzykrotnie mielony
  • dwie cytrynowe galaretki
  • trzy czubate łyżki cukru pudru
  • jedno opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g śmietanki 30% lub 36 %
  • jedno średnie opakowanie herbatników Petit Beurre
  • Na wierzch potrzebujemy:
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 30 g masła
  • dwie łyżki cukru

Jak przygotować ciasto?

Najpierw potrzebujemy blachy do pieczenia o wymiarach około 20 na 20 centymetrów, którą następnie wykładamy folią spożywczą. Galaretkę należy rozpuścić w pół litrze wrzątku i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Całość należy odstawić, aż ostygnie.

Podczas studzenia na patelni musimy podsmażyć wiórki kokosowe raz z cukrem. Taką mieszankę smażymy do zarumienienia. Śmietanę należy ubić na sztywno za pomocą miksera lub trzepaczki. Do miski dodajemy potem cukier puder oraz cukier wanilinowy.

Kolejno po łyżce dodajemy stopniowo twaróg i miksujemy na mniejszych obrotach. Po połączeniu się składników trzeba dodać galaretkę i delikatnie całość wymieszać. Na koniec musimy poczekać, aż masa stężeje, aby herbatniki nie wypłynęły na wierzch. 

Na dnie naszej blaszki wykładamy herbatniki, na które trzeba wylać gotową masę i posypać całość wiórkami kokosowymi. Na koniec całość należy włożyć do lodówki,  najlepiej na całą noc. Po tym czasie nasz deser jest gotowy do jedzenia.