W jaki sposób zapobiec tym obawom? Jak stworzyć własny przysmak? Oto przepis na smaczną, zdrową, suszoną wieprzowinę.
Suszone mięso, wykonane w zaciszu własnego domu, to produkt zdrowy, posiadający wiele wartości odżywczych. Tak przyrządzona przekąska jest bardzo smaczna i nie posiada żadnych konserwantów.
Jest również bogatym źródłem składników mineralnych takich jak potas, fosfor, magnez czy wapń. Ponadto wędlina ta jest tańsza od tych kupnych na stoisku mięsnym, a przede wszystkim posiada długi termin przydatności.
Do przygotowanie idealnej przekąski należy wykorzystać składniki takie jak:
Przed rozpoczęciem marynowania i obrabiania mięsa warto wyciąć z niego wszystkie niepotrzebne elementy. Usunąć nadmiar tłuszczu, wysuszyć i wytrzeć papierowym ręcznikiem.
Mięso należy natrzeć wszystkim przyprawami i włożyć do średniej wysokości pojemnika. Kolejnym krokiem jest obsypanie produktu solą, tak by była ona widoczna z każdej strony potrawy. Tak przyrządzony kawałek wieprzowiny włożyć do lodówki na okres 2 dni.
Po odczekaniu 48 godzin należy wyjąć mięso z lodówki, opłukać, osuszyć i ponownie natrzeć wszystkimi ziołami.
Tak zakonserwowane mięso okręcić w materiałową szmatkę lub gazę i umieścić przysmak w lodówce lub innym chłodnym miejscu na okres 2 tygodni.