Bez konserwantów i barwników. Oto przepis na smaczną, zdrową, suszoną wieprzowinę – w sklepie takiej nie kupisz.

Wielu smakoszy mięs obawia się kupnych produktów. Nieznane pochodzenie wędlin, jak również wątpliwa ich jakość zniechęca do spożywania tego rodzaju posiłków czy przekąsek.

W jaki sposób zapobiec tym obawom? Jak stworzyć własny przysmak? Oto przepis na smaczną, zdrową, suszoną wieprzowinę.

Suszona wieprzowina – wartości odżywcze i sposób przygotowania

Suszone mięso, wykonane w zaciszu własnego domu, to produkt zdrowy, posiadający wiele wartości odżywczych. Tak przyrządzona przekąska jest bardzo smaczna i nie posiada żadnych konserwantów.

Jest również bogatym źródłem składników mineralnych takich jak potas, fosfor, magnez czy wapń. Ponadto wędlina ta jest tańsza od tych kupnych na stoisku mięsnym, a przede wszystkim posiada długi termin przydatności.

Przyrządzanie suszonej wieprzowiny

Do przygotowanie idealnej przekąski należy wykorzystać składniki takie jak:

  • wieprzowina – ok. 2kg
  • sól – 500g,
  • nasiona kolendry, pieprz – po 2 łyżeczki,
  • liść laurowy
  • pozostałe przyprawy  – tymianek, rozmaryn

Przed rozpoczęciem marynowania i obrabiania mięsa warto wyciąć z niego wszystkie niepotrzebne elementy. Usunąć nadmiar tłuszczu, wysuszyć i wytrzeć papierowym ręcznikiem.

Mięso należy natrzeć wszystkim przyprawami i włożyć do średniej wysokości pojemnika. Kolejnym krokiem jest obsypanie produktu solą, tak by była ona widoczna z każdej strony potrawy. Tak przyrządzony kawałek wieprzowiny włożyć do lodówki na okres 2 dni.

Po odczekaniu 48 godzin należy wyjąć mięso z lodówki, opłukać, osuszyć i ponownie natrzeć wszystkimi ziołami.

Tak zakonserwowane mięso okręcić w materiałową szmatkę lub gazę i umieścić przysmak w lodówce lub innym chłodnym miejscu na okres 2 tygodni.

Choć jest to przepis dla cierpliwych, warto wykorzystać go w swojej kuchni.