Twoja rodzina oszaleje na jej punkcie. Niezwykle smaczna zapiekanka z mielonym – Nigdy nie jadłam lepszej.
Nie wiem co dziś ugotować na obiad! Takie rozterki za pewne pojawiają się codziennie, w co drugim domu w Polsce.
Wiadomo najlepiej byłoby, żeby było szybko, łatwo i w dodatku smacznie. Dzisiejszym przepisem udowodnię, że jest to nie tylko możliwe, ale dodatkowo jest to jeden z tych przepisów na którego składniki, nie wydamy połowy naszej miesięcznej wypłaty. Gwarantuje, że będzie smakować i wyglądać niczym prosto z dobrej restauracji.
Składniki, które będziemy potrzebować do przygotowania naszej zapiekanki z powodzeniem, znajdziemy w najbliższym sklepie, ale zanim wybierzesz się na zakupy sprawdź lodówkę i spiżarkę, bo może się okazać, że większość z nich masz w sowim domu.
Składniki na zapiekankę:
- 2 kg zmienników średniej wielkości, staraj się wybierać typ C ziemniaka, czyli bardziej mączyste zawierające więcej skrobi
- 600 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny, jeśli zdecydujesz się na wieprzowinę wybieraj raczej tą chudą, a jeśli masz możliwość to mięso kup w kawałku i zmiel samemu lub poproś żeby zmielono je przy tobie w sklepie (sklepy mięsne zazwyczaj mają taką usługę)
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 30 g masła
- koncentrat pomidorowy u mnie cała ta malutka puszeczka lub ok 70 g
- sól
- pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i ugotuj w posolonej wodzie do miękkości, w międzyczasie obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Jeśli nie masz zmielonego mięsa to je zmiel i wrzuć na rozgrzaną patelnie (nie dodawaj tłuszczu), cebulkę podsmaż z czosnkiem na 2 łyżkach oleju, na osobnej patelni.
Następnie dodaj do mięsa, dopraw solą i pieprzem cały czas smażąc, dodaj koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszaj, pogotuj jeszcze przez chwilkę (jeśli wydaje się być za suche dodaj troszkę przegotowanej wody tak na oko żeby nie przesadzić).
Do ugotowanych ziemniaków dodaj masło i 1 łyżkę jogurtu lub śmietany i utłucz na puree. Przygotuj okrągła blaszkę do pieczenia (ważne żeby miała zdejmowaną obręcz), na dno wyłóż puree ziemniaczane, dokładnie wyrównaj, na puree wyłóż mięsny farsz, również postaraj się go równomiernie rozprowadzić.
W miseczce umieść jajko, roztrzep je widelcem i dodaj pozostały jogurt, wymieszaj. Gotową zapiekankę posmaruj po wierzchu jakiem z jogurtem. Zapiekaj zapiekankę w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni (góra, dół), ok 30-35 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika, daj zapiekance odpocząć ok 5 minut , a następnie zdejmij obręcz blaszki.