Niezwykle smaczna rolada z boczku w rękawie – Jedno z moim popisowych, świątecznych dań.

Rolada z boczku. Jednym z moim popisowych, świątecznych dań jest tytułowa rolada z boczku.

Nie obciąża ono zbytnio portfela, a boczek z warzywami smakuje po prostu doskonale. Moim zdaniem najlepiej upieczony będzie w rękawie do pieczenia.

Przygotuj:

  • 1 kg boczku
  • 1 jajko
  • 1 cebulę
  • 1 marchewkę
  • nieco soli i pieprzu
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki

Wykonaj:

Oddziel skórkę od boczku. Skórkę wyrzuć, a boczek pokrój na plasterki. Plasterki potnij na kostkę (1cm długości wystarczy). Kostkę wymieszaj z przyprawami i solą, dodaj też posiekaną cebulę i startą marchewkę. Całość pozostaw na 30 minut.

Po upływie 30 minut dodaj jajko i zamieszaj ponownie. Mięso z dodatkami podziel na dwie równe części. Umieść w dwóch rękawach do pieczenia, pobądź się powietrza i zawiąż.

Jeśli jesteś pewien, że dobrze zawiązałeś końce, połóż wypełnione rękawy na blasze do pieczenia. Rolady powinny być pieczone przez okres godziny, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni.

Po skończonym pieczeniu schłodź danie. Aby nieco spłaszczyć rękaw, można postawić na nim coś ciężkiego, na przykład obciążoną deskę do krojenia. Teraz wystarczy umieścić danie na noc w lodówce.

Zanim podasz danie odwiń je z folii. Ja kroję plasterki na grubość około 1 cm i podaję z musztardą lub sosem chrzanowym, ale ty możesz podać po swojemu. Smacznego!