Babciny przepis na pyszną szarlotkę z dodatkiem kefiru – łatwa i prosta w wykonaniu.

Pyszna szarlotka z dodatkiem kefiru jest łatwa i prosta w wykonaniu. Można przygotować ją na szybko, kiedy zaraz mają odwiedzić nas niezapowiedziani wcześniej goście.

To pyszny dodatek do kawy czy herbaty. Zarówno Ty jak i Twoi goście sięgniecie po kolejny kawałek w formie dokładki. Zapoznaj z tym pysznym przepisem swoich znajomych!

Składniki:

  • 3 jabłka,
  • 1 szklanka kefiru,
  • 200 g kaszy manny,
  • 150 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 20 g kakao,
  • 50 g masła.

Wykonanie:

Wymieszać wszystkie suche składniki, czyli: kaszę manną, cukier, sodę i kakao. Jajka należy ubić z kefirem w drugiej misce. Powstałą mieszaninę dokładnie wymieszać z suchymi składnikami.

Ciasto odstawić na bok na ok. 20 minut. W tym czasie przygotować jabłka obierając je i krojąc na plasterki. Masło roztopić w rondlu i włożyć do niego jabłka. Całość podgrzewać przez około 10 minut, ciągle mieszając, aby nie przypaliło się.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować na nim dobrze masło, a na nie następnie wyłożyć pokrojone wcześniej jabłka. Na wierzch wylać ciasto i wyrównać.

Całość wstawić do wcześniej dobrze nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego!