Wyjątkowo szybki i łatwy do wykonania przepis na marchewkę po koreańsku.
Marchewka nadaje się do wielu dań, głównie jest stosowana jako dodatek – szczególnie do różnego rodzaju surówek czy zup. Wielką zaletą jest też duża ilość karotenu oraz wapnia, żelazu czy fosforu – wszystko to pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.
Ten przepis stawia to warzywo na pierwszym miejscu i przekonał już wiele Polek i Polaków. Pikantna marchew po koreańsku to pyszne i łatwe w wykonaniu danie, którym można się zajadać bez końca.
Składniki:
- jeden kilogram marchwi
- jedna łyżka cukru
- dwie łyżki octu 9%
- jedna łyżeczka soli
- olej roślinny – 70g
- przyprawa – zmielona czerwona papryka
- ząbki czosnku – między 4 a 6 sztuk
- pęczek kolendry – opcjonalnie, można pominąć
- szczypta kolendry w proszku – opcjonalnie, można pominąć
Przygotowanie:
Marchew myjemy i obieramy, a następnie musimy ją zetrzeć na tarce która sprawi, że otrzymamy długie paseczki, im dłuższe tym lepiej. Posypujemy cukrem i solą, dolewamy octu i bardzo dokładnie mieszamy przez co najmniej 3 minuty, żeby składniki miały możliwośc się połączyć.
Tak przygotowaną marchew odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie dosypujemy paprykę i ostrożnie mieszamy marchew dłońmi. Olej podgrzewamy na patelni, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Polewamy nim surówkę i znów dokładnie mieszamy.
Czosnek obieramy, siekamy. Dorzucamy do marchewki i znów odstawiamy na około 10-15 minut, żeby się przegryzła. Na sam koniec dodajemy szczyptę zmiażdżonych nasion kolendry (można pominąć ten krok). Daniem można się delektować od razu, ale zalecane jest odstawienie całości na kilka godzin w temperaturze pokojowej, a potem do lodówki na około 3 godziny.
Opcjonalnie możemy dosypać świeżej kolendry, która podkręci smak całości, ważne żeby zrobić to przed samym podaniem.