Banalnie prosty i szybki przepis. Marchewka po koreańsku – Niezwykły smak.

Wyjątkowo szybki i łatwy do wykonania przepis na marchewkę po koreańsku.

Marchewka nadaje się do wielu dań, głównie jest stosowana jako dodatek – szczególnie do różnego rodzaju surówek czy zup. Wielką zaletą jest też duża ilość karotenu oraz wapnia, żelazu czy fosforu – wszystko to pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.

Ten przepis stawia to warzywo na pierwszym miejscu i przekonał już wiele Polek i Polaków. Pikantna marchew po koreańsku to pyszne i łatwe w wykonaniu danie, którym można się zajadać bez końca.

Składniki:

  • jeden kilogram marchwi
  • jedna łyżka cukru
  • dwie łyżki octu 9%
  • jedna łyżeczka soli
  • olej roślinny – 70g
  • przyprawa – zmielona czerwona papryka
  • ząbki czosnku – między 4 a 6 sztuk
  • pęczek kolendry – opcjonalnie, można pominąć
  • szczypta kolendry w proszku – opcjonalnie, można pominąć

Przygotowanie:

Marchew myjemy i obieramy, a następnie musimy ją zetrzeć na tarce która sprawi, że otrzymamy długie paseczki, im dłuższe tym lepiej. Posypujemy cukrem i solą, dolewamy octu i bardzo dokładnie mieszamy przez co najmniej 3 minuty, żeby składniki miały możliwośc się połączyć.

Tak przygotowaną marchew odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie dosypujemy paprykę i ostrożnie mieszamy marchew dłońmi. Olej podgrzewamy na patelni, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Polewamy nim surówkę i znów dokładnie mieszamy.

Czosnek obieramy, siekamy. Dorzucamy do marchewki i znów odstawiamy na około 10-15 minut, żeby się przegryzła. Na sam koniec dodajemy szczyptę zmiażdżonych nasion kolendry (można pominąć ten krok). Daniem można się delektować od razu, ale zalecane jest odstawienie całości na kilka godzin w temperaturze pokojowej, a potem do lodówki na około 3 godziny.

Opcjonalnie możemy dosypać świeżej kolendry, która podkręci smak całości, ważne żeby zrobić to przed samym podaniem.

Również świetnym dodatkiem będzie uprażony na suchej patelni sezam, lub kilka kropli oleju sezamowego. Smacznego!