Tak dobrego dania jeszcze nie jadłaś. Mięso w stylu kapitańskim: Hit w mojej kuchni.

Oryginalna wersja mięsa w stylu kapitańskim znacznie różni się od wersji, jaką przygotowuje większość osób. W oryginalnym przepisie stosuje się sos beszamelowy.

Najczęściej zamiast sosu beszamelowego używamy majonezu. Powodem jest zwykła wygoda. Niestety majonez nie należy do najzdrowszych składników. Dominuje smak produktów, a przede wszystkim nie nadaje się do obróbki termicznej. Zdradzę wam, jak w prosty sposób przygotować mięso w stylu kapitańskim, nie używając majonezu.

Składniki

  • 500 g mięsa wołowego lub wieprzowiny
  • 100 g twardego sera
  • 4-6 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • Pieprz i sól do smaku

Przygotowanie