Mielone steki pieczone w piekarniku są idealne, gdy chcesz zapomnieć o tradycyjnym kotlecie na obiad. Ich przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu a smak, który zafundujesz swoim domownikom będzie niezapomniany.
Danie na pewno im zasmakuje oraz ich nasyci. Możesz je przygotować na niedzielny obiad czy rodzinną kolację.
Po pierwsze obierz i ugotuj ziemniaki ale tak, żeby nie były zbyt miękkie. Pozostaw do wystudzenia. Gdy ziemniaki będą już zimne zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski.
Do tak przygotowanych ziemniaków dodaj majonez, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Na patelnie dodaj łyżkę oleju i usmaż cebulę.
Do gotującej się wody włóż jajka i ugotuj na twardo. Po wystudzeniu posiekaj w drobną kostkę, dodaj do nich odrobinę majonezu i wymieszaj. Następnie zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach.
W międzyczasie przygotuj naczynie do pieczenia. Wyłóż je pergaminem lub innym papierem do pieczenia. Papier posmaruj odrobiną masła. Na tak przygotowane naczynie układaj mięso mielone uformowane w niewielkie okręgi, których grubość nie przekracza 1 cm. Postaraj się, aby mniej więcej wszystkie plastry były jednakowej wielkości.
Na górze mięsa układaj usmażoną wcześniej cebulę oraz jajka z majonezem. Na to połóż warstwę przetartych ziemniaków. Wszystkie steki posyp startym serem.