Zajmie ci tylko chwilę i wszystkim zasmakuje. Przepis na mielone steki z piekarnika jest rewelacyjny.

Przepis na mielone steki z piekarnika jest rewelacyjny! Zajmie ci tylko chwilę, a cała rodzina będzie zadowolona.

Mielone steki pieczone w piekarniku są idealne, gdy chcesz zapomnieć o tradycyjnym kotlecie na obiad. Ich przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu a smak, który zafundujesz swoim domownikom będzie niezapomniany.

Danie na pewno im zasmakuje oraz ich nasyci. Możesz je przygotować na niedzielny obiad czy rodzinną kolację.

Składniki: 

  • 500 g mięsa mielonego
  • 300 g ziemniaków
  • 200 g cebuli
  • 150 g sera żółtego
  • 50 g majonezu
  • 4 jajka
  • szczypta soli, pieprzu

Przygotowanie: 

Po pierwsze obierz i ugotuj ziemniaki ale tak, żeby nie były zbyt miękkie. Pozostaw do wystudzenia. Gdy ziemniaki będą już zimne zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski.

Do tak przygotowanych ziemniaków dodaj majonez, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Na patelnie dodaj łyżkę oleju i usmaż cebulę.

Do gotującej się wody włóż jajka i ugotuj na twardo. Po wystudzeniu posiekaj w drobną kostkę, dodaj do nich odrobinę majonezu i wymieszaj. Następnie zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach.

W międzyczasie przygotuj naczynie do pieczenia. Wyłóż je pergaminem lub innym papierem do pieczenia. Papier posmaruj odrobiną masła. Na tak przygotowane naczynie układaj mięso mielone uformowane w niewielkie okręgi, których grubość nie przekracza 1 cm. Postaraj się, aby mniej więcej wszystkie plastry były jednakowej wielkości.

Na górze mięsa układaj usmażoną wcześniej cebulę oraz jajka z majonezem. Na to połóż warstwę przetartych ziemniaków. Wszystkie steki posyp startym serem.

Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 30 minut. Po tym czasie steki powinny być gotowe. Smacznego!