Jak zrobić aby uzyskać delikatne kulki, a nie pozbawione smaku grudkiAromatyczne klopsiki do zupy.

Pyszne, soczyste klopsiki stanowią wartościowy dodatek do zup. Przygotowujemy je jeszcze częściej w sezonie jesienno-zimowym, kiedy talerz gorącej zupy jest tym, co najlepiej nas rozgrzewa.

Przepis na klopsiki powinien być prosty, a ich przygotowanie szybkie i niekłopotliwe. Ważne jest też, aby klopsiki zachowywały kształt, ładnie prezentując się na talerzu naszej ulubionej zupy. Klopsiki przygotować można z dowolnego rodzaju mielonego mięsa.

Wołowe będą soczyste i nadadzą wykwintności twojemu daniu, dzieci zapewne będą wolały klopsiki z mięsa drobiowego, ale chuda wieprzowina również będzie odpowiednia. Dodatek suszonych ziół sprawi, że mięso będzie aromatyczne, a manna lub bułka tartej  pozwalają klopsikom zachować kształt i nadają większej delikatności.

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego (wołowe, wieprzowe lub drobiowe, wedle uznania)
  • 1 całe jajko
  • ¼ szklanki bułki tartej lub 2 łyżki manny
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki (lub inne zioła, wedle uznania)
  • łyżeczka cebuli suszonej lub duża łyżka drobno posiekanej świeżej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

W misce wymieszaj wszystkie składniki na klopsiki i wyrób dokładnie masę mięsną. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Gotowe klopsiki możesz ugotować od razu, bezpośrednio w zupie, w której będą podawane albo zamrozić na później. Przygotowanie większej partii klopsików i zamrożenie pozwoli oszczędzić sporo czasu podczas gotowania w przyszłości.

Z zamrożonymi postępuj dokładnie tak samo, jak ze świeżo przygotowanymi – gotuj w zupie bez wcześniejszego rozmrażania. Smacznego!