Przepis na klopsiki powinien być prosty, a ich przygotowanie szybkie i niekłopotliwe. Ważne jest też, aby klopsiki zachowywały kształt, ładnie prezentując się na talerzu naszej ulubionej zupy. Klopsiki przygotować można z dowolnego rodzaju mielonego mięsa.
Wołowe będą soczyste i nadadzą wykwintności twojemu daniu, dzieci zapewne będą wolały klopsiki z mięsa drobiowego, ale chuda wieprzowina również będzie odpowiednia. Dodatek suszonych ziół sprawi, że mięso będzie aromatyczne, a manna lub bułka tartej pozwalają klopsikom zachować kształt i nadają większej delikatności.
W misce wymieszaj wszystkie składniki na klopsiki i wyrób dokładnie masę mięsną. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Gotowe klopsiki możesz ugotować od razu, bezpośrednio w zupie, w której będą podawane albo zamrozić na później. Przygotowanie większej partii klopsików i zamrożenie pozwoli oszczędzić sporo czasu podczas gotowania w przyszłości.