Sekretem jest jeden składnik. Pikantna domowa pyszna kielbasa, o wiele lepsza niż kupna.

Poniższy przepis może Cię zaskoczyć. Ta domowa kiełbasa jest o wiele lepsza niż kupna, a jej lekko pikantny smak sprawia, że jest wyjątkowa i oryginalna. Zdziwić Cię może wystąpienie w tym przepisie miodu.

Pyszna, domowa kiełbasa – przepis:

Potrzebne składniki:

  • 1,5 kg mięsa wołowego,
  • 2 kg udek z kurczaka,
  • 350 ml bulionu,
  • 75 g soli,
  • 2 łyżki stołowe papryki,
  • łyżka stołowa miodu,
  • łyżka stołowa pieprzu mielonego,
  • 1/2 łyżki stołowej gałki muszkatołowej,
  • łyżka stołowa granulowanego czosnku,
  • łyżka stołowa suszonego koperku,
  • łyżka stołowa suszonej bazylii,
  • ziarenko czarnego pieprzu,
  • osłonki na kiełbasę, np. poliamidowa 60mm.

Przygotowanie:

Oddzielamy mięso z kurczaka od skóry i kości. Przygotowujemy bulion z kości mięsa i dodajemy soli oraz ziarenko czarnego pieprzu. Odcedzamy i wkładamy do lodówki. Bierzemy połowę wołowiny oraz bardziej tłustą część kurczaka i skórę ud kurczaka, a następnie mielimy wszystko przez maszynkę do mięsa.

Pozostałą część wołowiny i drobiu kroimy w ok. 2-centymetrową kostkę. Mięso mielone i pokrojone łączymy, a do tego dodajmy miód. Całość mieszamy. W misce łączymy przyprawy, sól i dodajemy te składniki do farszu. Mieszając wszystko razem, stopniowo dodajemy schłodzony bulion.

Osłonki do kiełbasy wypełniamy przyszykowanym farszem i formujemy średniej wielkości kiełbasy. Należy być ostrożnym, by do środka osłonki nie dostało się powietrze. Jeśli jednak powietrze pojawi się należy przebić to miejsce cieniutką igłą.

Wieszamy kiełbasę w pionowej pozycji na mniej więcej 1,5 godziny w pokojowej temperaturze. Po tym czasie, kiełbasę gotujemy w 80-85 stopniach przed 1,5-2 godziny.

Studzimy mięso i zawieszamy w chłodnym pomieszczeniu na pół doby. Po tym czasie zawijamy kiełbasę w papier i umieszczamy w chłodziarce.

Kiełbasa jest gotowa, smacznego!

Pokrojona kiełbasa ma estetyczny wygląd, a jej smak zachwyca. Koniecznie trzeba przetestować ten przepis i samemu się przekonać o jej smaku oraz wyglądzie. Przepis jest prosty, więc na pewno nie będzie problemu z wykonaniem go.