Pychota! Sernik „Łzy Anioła” – nie można powstrzymać się przed sięgnięciem po kolejny kawałek.

Sernik z rosą jest  pysznym deserem, pozycją obowiązkową dla smakoszy serników.

Tym, co wyróżnia ten sernik jest delikatność smaku i lekka konsystencja smakołyku, które sprawią, że nie można powstrzymać się przed sięgnięciem po kolejny kawałek. Sernik zachwyci gości przy niedzielnym spotkaniu przy kawie oraz olśni rodzinę przy okazji świątecznego spotkania przy stole.

Składniki

  • Mąka 250 g
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Masło 80 g
  • Cukier 2 łyżki
  • Jajko 1 szt.

Nadzienie

  • Twaróg 500 g
  • Cukier 100 g
  • Żółtka 3 szt.
  • Kasza manna 1 łyżka
  • Kwaśna śmietana 100 g
  • Wanilia 1 szczypta

Składniki na dekorację

  • Białka 3 szt.
  • Cukier puder 3 łyżki

Przygotowanie

Na początku należy wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i posiekanym masłem wyjętym z lodówki. Zimne masło bardzo dobrze się ściera również na tarce, na drobnych oczkach. Następnie ubijamy jajka wraz z cukrem i mieszamy z mąką i masłem.