Dzielę się przepisem od teściowej na pyszne ciasteczka – zrobisz je ekspresowo.

Jak sama nazwa wskazuje, ekspresowe ciasteczka są nie tylko szybkie w wykonaniu, ale bardzo proste i w efekcie końcowym – smaczne.

Nie trzeba posiadać specjalnych umiejętności, aby je przygotować.

Składniki:

  • 250 g margaryny,
  • 300 g kwaśnej śmietany,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Margaryna musi znajdować się w temperaturze pokojowej, aby była ona miękka. Należy ją zgnieść, a następnie dodać do niej pozostałe składniki. Wszystko dokładnie połączyć ze sobą.

Po wyrobieniu, ciasto musi odchodzić od dłoni, w ten sposób wiadomo, że ma ono właściwą konsystencję. Rozwałkować je na kilka milimetrów i za pomocą foremek wycinać różne kształty.

Surowe jeszcze ciasteczka ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i piec w temperaturze 180 – 200 stopni aż do zarumienienia ich.

Można posypać je np. makiem, sezamem lub udekorować potem w inny sposób. Smacznego!