Do przygotowania ciasteczek piernikowych używamy tutaj kefiru, a nie mleka jak w tradycyjnym przepisie.
Na początek oddziel białko od żółtka z jednego jajka. Żółtko wraz z drugim całym jajkiem ubij z miodem oraz cukrem. Wsyp najpierw jedną szklankę cukru, dodaj kefir, olej i mieszankę przypraw do pierników. Wymieszaj wszystko dokładnie na gładką masę.
Do masy dodawaj stopniowo przesianą mąkę i wsyp łyżeczkę sody. Zagnieć wszystko na ciasto. Za pomocą wałka rozwałkuj ciasto na około 1 cm grubości. Następnie wytnij z ciasta figury np. kółka. Możesz użyć specjalnych foremek. Umieść gotowe ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Nagrzej piekarnik na 180-190 stopni i włóż do środka pierniki na około 25 minut. W tym czasie weź pozostałe białko, dodaj pół szklanki cukru i ubijaj do czasu, aż cukier rozpuści się całkowicie. Po upływie 25 minut wyjmij pierniki i posmaruj je z wierzchu ubitym białkiem z cukrem. Ponownie włóż je do piekarnika i piecz przez kolejne 10 minut.