Mój lekarz polecił, ale nie sądziłam, że jest tak skuteczny. Domowy syrop na kaszel – dla dorosłych i dzieci.

Jeśli do tej pory kojarzyłaś marchewkę jedynie z dobrym wzrokiem i opalonym odcieniem skóry, to czas wreszcie poznać też jej inne dobroczynne właściwości.

Marchewka to jedno z najpopularniejszych warzyw. Tanie i łatwo dostępne, ale bogate w wiele mikroelementów i witamin. Zawiera witaminy z grupy B, A, C i E, potas, magnez, żelazo i wiele innych składników odżywczych wzmacniających organizm i wspomagających układ odpornościowy.

Większość osób nie wie, ale marchewka niezwykle korzystnie wpływa na układ oddechowy i błonę śluzową gardła. Przekonaj się o jej zbawiennym wpływie, gdy dopadnie Cię przeziębienia.

Składniki:

  • 1/2 kg marchwi
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • ok. 4 cm świeżego korzenia imbiru

Sposób przygotowania:

Marchew dokładnie wymyj. Możesz użyć w tym celu wody z odrobiną sody oczyszczonej. Obierz ją, pokrój na niewielkie kawałki i ugotuj pod przykryciem do miękkości. Imbir sparz wrzątkiem, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach lub bardzo drobno posiekaj.

Dodaj do gotującej się marchewki pod koniec jej gotowania. Wszystko odcedź na drobnym sitku, a następnie dokładnie zblenduj. Dodaj 4 łyżki miodu i wszystko dokładnie wymieszaj. Przelej do wcześniej wyparzonego i dokładnie osuszonego słoiczka. Przechowuj w lodówce.

Codziennie spożywaj 3-4 łyżki takiego syropu, a już wkrótce pozbędziesz się kaszlu i oczyścisz płuca z zalegającej w nich wydzieliny.