Dzisiaj pokażę Ci przepis na Focaccię z mozarellą, która wyróżnia się wyjątkowym smakiem i niezwykłą lekkością. Gwarantuję ci, że ten wypiek zasmakuje całej rodzinie.
Łatwość jej przygotowania sprawi, że z pewnością każdy sobie poradzi. To danie, które będzie smakować zarówno starszym, jak i młodszym domownikom.
Do dużej miski wlej podgrzane wcześniej 250 ml mleka, cukier oraz drożdże. W osobnej miseczce rozbełtaj jedno jajko i dodaj je do mleka. Przesianą mąkę wymieszaj z jedną szczyptą soli, a następnie dodaj do mlecznej masy.
Zacznij wyrabiać ciasto, w międzyczasie dodaj jeszcze 80 g masła o pokojowej temperaturze. Wszystko dokładnie wymieszaj i ponownie zagnieć. Ciasto przykryj folią i odstaw do ciepłego miejsca, by mogło spokojnie wyrosnąć.
Zrób nacięcia na cieście, które będą przypominać szachownicę. Mają to być równe kwadraty na całej powierzchni ciasta. W miejscu powstałych nacięć rozłóż kawałki pokrojonej mozzarelli. Ponownie odstaw ciasto do wyrośnięcia.
Weź dwa jajka, wbij je do miski i ubij ze szczyptą soli. Wyrośnięte ciasto posmaruj jajeczną mieszanką. Włącz piekarnik, rozgrzej go do 200 stopni i piecz ciasto przez 15 minut.