Świetna pyszna przekąska. Ten pyszny włoski wypiek można jeść i jeść. Przygotujesz go w 15 min.

Focaccia jest popularnym drożdżowym pieczywem pochodzącym z Włoch. To świetna przekąska, którą najczęściej podaje się w formie przystawki.

Dzisiaj pokażę Ci przepis na Focaccię z mozarellą, która wyróżnia się wyjątkowym smakiem i niezwykłą lekkością. Gwarantuję ci, że ten wypiek zasmakuje całej rodzinie.

Focaccia bardzo często kojarzy się z pizzą, jednak nie ma tutaj pizzy czy pomidorów.

Łatwość jej przygotowania sprawi, że z pewnością każdy sobie poradzi. To danie, które będzie smakować zarówno starszym, jak i młodszym domownikom.

Składniki, których potrzebujesz:

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 25 g cukru białego
  • 80 g masła
  • 200 g mozarelli
  • 5 g drożdży
  • 2 jaja kurze
  • 2 szczypty soli

Sposób przygotowania:

Do dużej miski wlej podgrzane wcześniej 250 ml mleka, cukier oraz drożdże. W osobnej miseczce rozbełtaj jedno jajko i dodaj je do mleka. Przesianą mąkę wymieszaj z jedną szczyptą soli, a następnie dodaj do mlecznej masy.

Zacznij wyrabiać ciasto, w międzyczasie dodaj jeszcze 80 g masła o pokojowej temperaturze. Wszystko dokładnie wymieszaj i ponownie zagnieć. Ciasto przykryj folią i odstaw do ciepłego miejsca, by mogło spokojnie wyrosnąć.

Weź mozzarellę i pokrój ją w cienkie plasterki. Gdy ciasto już wyrośnie, wyłóż je na blaszce do pieczenia. Pamiętaj także o specjalnym pergaminie.

Zrób nacięcia na cieście, które będą przypominać szachownicę. Mają to być równe kwadraty na całej powierzchni ciasta. W miejscu powstałych nacięć rozłóż kawałki pokrojonej mozzarelli. Ponownie odstaw ciasto do wyrośnięcia.

Weź dwa jajka, wbij je do miski i ubij ze szczyptą soli. Wyrośnięte ciasto posmaruj jajeczną mieszanką. Włącz piekarnik, rozgrzej go do 200 stopni i piecz ciasto przez 15 minut.

Twoja focaccia jest już gotowa, możesz podawać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. Życzę smacznego!