W sklepie tak dobrych nie kupisz. Naturalne domowe lody – jak z lodziarni: bez chemii.

Naturalne, pyszne domowe lody bez sztucznych dodatków – lepsze niż w lodziarni!

Ulubionym posiłkiem podczas gorących, letnich dni są oczywiście lody. W czasie wakacji to właśnie wyjścia na lody są pretekstem by się spotkać. Trudno było by znaleźć osobę, która się z tym nie zgodzi. Nawet jeśli się odchudzamy od czasu do czasu trudno jest sobie odmówić tego słodkiego przysmaku.

Mamy świetny, i prosty sposób na wykonanie lodów w domu, wystarczą tylko 3 składniki i nie potrzebna jest maszynka do lodów.

Idealna kremowa konsystencja będzie cieszyć zmysły, oczy i kubki smakowe, a dodatkowo da satysfakcje z tak dobrego deseru wykonanego samodzielnie w domu. Chętnie poczęstujesz nimi gości! Dodatkowym atutem tych lodów jest to, że można je przygotować w czekoladzie mlecznej. Jeśli w domu są dzieci będą zachwycone.

Składniki:

  • 0,3 l skondensowanego mleka
  • 0,3 l słodkiej śmietanki
  • 90g czekolady mlecznej
  • kubki papierowe
  • patyczki – drewniane lub plastikowe

Przygotowanie:

Ubić śmietankę na sztywno, w głębokim naczyniu za pomocą miksera lub trzepaczki. Powoli cały czas mieszając dodawać skondensowane mleko. Jeśli chce się by lody były mniej słodkie można użyć mniej mleka.

Mieszankę umieścić w pojemniku, przelać ją za pomocą dużej łyżki.

Czekoladę na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Czekoladę po rozpuszczeniu ostrożnie umieścić na bokach i dnie papierowych kubeczków, nadmiar odlać do miski.

Tak przygotowane kubeczki należy umieścić na 10 minut w zamrażalniku. Następnie do kubeczków nałożyć wcześniej przygotowaną masę lodową. Do każdego kubeczka włożyć patyczek, i znów umieścić je w zamrażalniku na minimum 5 godzin.

Później lody delikatnie należy wyjąć z kubeczka. Należy być bardzo delikatnym.

I gotowe! Po tym czasie można cieszyć się smakiem pysznych, domowych, naturalnych lodów.