Można przygotować je w piekarniku, a d farszu dodać ulubione dodatki jak np. ser. Zapewne każdemu one przypadną do gustu i zasmakują.
Mleko czy też wodę wymieszać z jajkiem i tak przygotowaną mieszaniną zalać płatki owsiane po czym odstawić na około 20 minut. Cebulę drobniutko pokroić, a czosnek przecisnąć przez praskę. Te składniki wymieszać z kurczakiem.
Płatki owsiane połączyć z czarnym pieprzem, papryką oraz solą i przełożyć je do mięsa. Następnie z przygotowanej masy uformować kotleciki. W naczyniu dobrze rozgrzać olej roślinny. Każdy klopsik smażyć w nim z obu stron aż do uzyskania złotego wyglądu.
Dla urozmaicenia można wykonać panierkę z mielonych orzeszków ziemnych lub zwykłych orzechów. Wtedy można uzyskać nie tylko chrupiącą skórkę, ale także pyszny i zmodyfikowany smak.