Nic bardziej błędnego! Cała tajemnica tkwi w cieście i odpowiednim smażeniu gofrów. Dobre gofry można przygotować nawet na patelni. Oto przepis:
Z przygotowaniem ciasta na gofry nie ma żadnego kłopotu. Poradzi sobie z tym każdy. Na początku rozbijamy jajka, wrzucamy je do miski. Dodajemy cukier i całość dokładnie ucieramy. Do tej masy należy dodać wcześniej roztopione masło, wraz z mąką i aromatem.
Wszystkie składniki ponownie trzeba dokładnie wymieszać, by w cieście nie zostały grudki mąki czy nie przetarte drobinki cukru. Aby gofry wyszły idealne, konsystencja ciasta powinna przypominać konsystencję skondensowanego mleka.
Patelnia powinna być lekko ciepła. W żadnym wypadku nie powinna być gorąca, podczas bowiem kilkuminutowego smażenia gofry po prostu się przypalą. Do zrobienia jednego gofra wystarczy łyżka ciasta.
Należy je na patelni rozciągnąć, by gofry były duże i niezbyt grube. Smażenie nie jest trudne. Smażymy na suchej patelni, po paru minutach smażenia, obracając gofra na drugą stronę. Usmażone, jeszcze ciepłe warto zwinąć w rulon.