Przepis od mojej babci na domową szynkę wieprzową – bez zbędnej chemii, lepsza niż ta sklepowa.

Szynki przygotowanej w domu nie można porównać z tą ze sklepu. W dodatku przygotowuje się ją też sztucznych dodatków. 

Mamy tu przepis na pieczoną szynkę, dodatki to tylko naturalne składniki, mięso jest wyjątkowo smaczne, i dużo zdrowsze niż sklepowe wersje wędlin, bez konserwantów i sztucznych aromatów.

Ten przepis to prawdziwy hit! Ta szynka jest nie tylko zdrowa i smaczna, ale też pięknie pachnie i jest soczysta.

Składniki:

  • mięso wieprzowe (preferowana polędwica, ale może być też inne) – 3kg
  • 2 cebule
  • marchewka
  • 3 selery
  • 20g rozmarynu
  • 20g tymianku
  • 2 łyżki czarnego pieprzu w ziarnach
  • 3 liście laurowe
  • 1 cytryna
  • 2 pomarańcze
  • 6 łyżek dżemu pomarańczowego
  • 2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Umyte mięso podwiązać sznurkiem i włożyć do blachy do pieczenia. Nalać wrzątek do 1/3 wysokości blachy. Marchewkę i selera obrać i pokroić na kawałki, a cebule po obraniu przekroić na 4 części. Tak przygotowane składniki należy dodać do mięsa, następnie pieprz, liście laurowe, tymianek i rozmaryn.

Z pomarańczy i cytryny zetrzeć skórkę i wrzucić do formy do pieczenia. Sok z cytryny wymieszany z solą przelać do blachy. Mięso przykryć folią i piec w 170stC przez 75 minut. Kiedy upłynie ten czas mięso wyjąć, folię zdjąć i odczekać 30 minut.

Na desce do krojenia naciąć skórę na kształt krzyża, posolić i popieprzyć, umieścić ponownie w piekarniku na 20 minut.  Teraz mięso posmarować dżemem, a później posypać rozmarynem. Piec jeszcze raz przez godzinę.

Kiedy szynka przestygnie można ją podawać i jeść.

Smak mięsa przygotowanego w ten sposób jest wyjątkowy, niepowtarzalny. To przepis do którego na pewno chętnie będziecie wracać, poczęstujcie rodzinę i podzielcie się nim ze znajomymi.

Smacznego!