Mamy tu przepis na pieczoną szynkę, dodatki to tylko naturalne składniki, mięso jest wyjątkowo smaczne, i dużo zdrowsze niż sklepowe wersje wędlin, bez konserwantów i sztucznych aromatów.
Ten przepis to prawdziwy hit! Ta szynka jest nie tylko zdrowa i smaczna, ale też pięknie pachnie i jest soczysta.
Umyte mięso podwiązać sznurkiem i włożyć do blachy do pieczenia. Nalać wrzątek do 1/3 wysokości blachy. Marchewkę i selera obrać i pokroić na kawałki, a cebule po obraniu przekroić na 4 części. Tak przygotowane składniki należy dodać do mięsa, następnie pieprz, liście laurowe, tymianek i rozmaryn.
Z pomarańczy i cytryny zetrzeć skórkę i wrzucić do formy do pieczenia. Sok z cytryny wymieszany z solą przelać do blachy. Mięso przykryć folią i piec w 170stC przez 75 minut. Kiedy upłynie ten czas mięso wyjąć, folię zdjąć i odczekać 30 minut.
Na desce do krojenia naciąć skórę na kształt krzyża, posolić i popieprzyć, umieścić ponownie w piekarniku na 20 minut. Teraz mięso posmarować dżemem, a później posypać rozmarynem. Piec jeszcze raz przez godzinę.
Smak mięsa przygotowanego w ten sposób jest wyjątkowy, niepowtarzalny. To przepis do którego na pewno chętnie będziecie wracać, poczęstujcie rodzinę i podzielcie się nim ze znajomymi.