Sama się przekonaj. Oto przepis na kurczak po francusku z piekarnika w kilka chwil – smakuje nieziemsko.

W obecnych czasach dominuje permanentny brak czasu przy równoczesnym kultywowaniu domowych dań przygotowanych własnoręcznie.

Jak to pogodzić? Otóż poniższy przepis na kurczaka po francusku jest pomysłem dla zabieganych, zaś smakiem ujmie nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Kurczak po francusku – składniki:

  • filety z piersi z kurczaka – 2 sztuki
  • pomidory – 2 sztuki
  • cebula – 2 sztuki
  • jajko
  • twardy ser – 100 g
  • jogurt naturalny lub kwaśna śmietana – 1 łyżka
  • pieprz czarny mielony i sól według uznania
  • bazylia, rozmaryn, majeranek według uznania

Kurczak po francusku – niezbędne triki

Podczas przygotowywania cebuli należy ją zetrzeć na tarce. Jest to dosyć innowacyjna metoda, ale stanowi świetny trik często wykorzystywany przez kucharzy. Przy wyborze składników należy pamiętać również o wymienionych wyżej ziołach, gdyż to one podkręcają smak naszego dania. Podczas pieczenia zaś należy sumiennie doglądać mięsa, by nie straciło swej soczystości.

Kurczak po francusku – przygotowanie

Filety z piersi z kurczaka należy pokroić w plastry, opłukać, a następnie lekko rozbić tłuczkiem.

Do osobnego naczynia wbijamy jajko, roztrzepujemy, a następnie smarujemy nim mięso. Tak przygotowane mięso doprawiamy wszystkimi przyprawami. Pomidory myjemy, ściągamy skórkę i kroimy w plastry. Cebulę można pokroić również w plasterki lub utrzeć. Twardy ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Przygotowujemy blaszkę do pieczenia. W tym celu smarujemy ją olejem lub wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na na niej uprzednio przygotowane mięso. Na mięsie kładziemy cebulę, na niej pomidory. Pokrywamy je jogurtem lub śmietaną. Na końcu posypujemy tartym serem.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy kurczaka do osiągnięcia złotego koloru, systematycznie go doglądając.

Francuzi z północno-wschodniej części kraju w miejsce sera dodają plastry gruszek. Jest to dobra opcja dla tych, którzy chcą obniżyć wartość kaloryczną tego posiłku.