Prawdziwe odkrycie kulinarne – Schab, pomidory, papryka, cebula… i powstaje pyszny schab po bałkańsku.
Podsmażany schab w towarzystwie pomidorów i papryki wygląda apetycznie i jeszcze lepiej smakuje. Może nieco przypominać węgierskie leczo, ale tutaj zamiast kiełbasy mamy delikatny aromatyczny schab.
To przepyszne danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, jednogarnkowe, więc i bałaganu przy powstawaniu jest mniej. Można je podawać z ryżem, kaszą jęczmienną czy gryczaną, a nawet z chlebem! Zachwyca smakiem, prostotą i uniwersalnością.
Składniki potrzebne do przygotowania schabu po bałkańsku:
- około 500-600 g schabu bez kości
- 4 papryki (2 czerwone, 1 pomarańczowa, 1 żółta)
- 250 g pieczarek
- 2 średnie cebule (około 300 g)
- 1 duży ząbek czosnku
- 3 duże ogórki konserwowe lub kiszone (około 160 g)
- 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki majeranku
- odrobina pieprzu chilli cayenne
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
- mąka pszenna do oprószenia schabu
Przygotowanie:
Papryki dokładnie myjemy, osuszamy i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy je w cienkie paseczki. Drobno siekamy czosnek, możemy go przecisnąć przez praskę. Obieramy cebule i kroimy je w piórka. Pieczarki, które będziemy podsmażać, najpierw obieramy i kroimy w paseczki.
W paski średniej grubości kroimy również ogórki. Później bierzemy się za przygotowanie mięsa. Schab myjemy, osuszamy i kroimy na plastry grubości standardowych schabowych, a następnie w paski. Posypujemy je delikatnie słodką papryką, majerankiem, solą, pieprzem i odrobiną pieprzu chilli cayenne.
Plastry schabu należy obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanej patelni. Używamy do tego oleju rzepakowego. Kiedy usmażymy mięso na patelnię do pozostałej tam zasmażki dolewamy oleju. Następnie smażymy na patelni cebulę, do momentu aż się zeszkli.
Dodajemy czosnek i pieczarki pokrojone w plastry. Na początku trzymamy to na dużym ogniu, a gdy pieczarki już odparują nadmiar wody, przykręcamy i jeszcze chwilkę wszystko mieszamy. Teraz należy dodać wcześniej usmażony schab pokrojony w paski oraz paprykę.
Przez kolejne 5 minut wszystko musi się razem podsmażyć. Po upływie tego czasu dolewamy puszkę pomidorów oraz dodajemy pokrojone ogórki.
Całe danie musi się dusić pod przykryciem przez piętnaście minut. Na ostatniej prostej zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar wody, sprawdzamy smak potrawy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. I już, schab po bałkańsku jest gotowy do podania. Można go serwować na rodzinne kolacje lub obiady. Nadaje się również do zaserwowania gościom.