Kilka minut i na talerzu – Placuszki z jabłkami – Wychodzą pyszne i puszyste.

Jabłka to owoce znane i cenione w polskiej kuchni od pokoleń.

Poza orzeźwiającym smakiem zawierają wiele witamin i błonnika potrzebnych do utrzymania naszego zdrowia. Idealnie nadadzą się one do zrobienia słodkich placuszków. Do placuszków nie będziemy dodawać mąki, co sprawi, że będą lekkie i nadadzą się na przekąskę zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

Spróbuj przygotować je samodzielnie! Do przygotowania placków z jabłkami będziemy potrzebować prostych składników, które są łatwo dostępne. Możemy użyć jabłek z każdej odmiany.

Składniki:

  • Jabłka – 4-5 szt.
  • Kasza manna – ½ szklanki
  • Jajka – 2-3 szt.
  • Sól – 0,5 łyżeczki
  • Cukier – ½ łyżki.
  • Soda – 0,5 łyżeczki

Przygotowanie:

Jabłka należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wybić jajko na talerzyk, sprawdzić jego świeżość, dodać do startych jabłek i wymieszać. Przyprawić solą i cukrem. Dodać sodę. Dodać kaszę mannę. Dokładnie wymieszać składniki i odstawić na około 25 minut, do spęcznienia kaszy. Smażyć małe placki (z obu stron) na rozgrzanej patelni, na małym ogniu.

Jeżeli obawiamy się o to, czy placuszki będą dopieczone w środku, możemy podczas smażenia przykryć je pokrywką. Dzięki temu środek nie będzie surowy, a całe placki będą cieszyć nas chrupkością, złotym kolorem i wyśmienitym smakiem.

Możemy podawać je jako deser z dodatkiem dżemu, czekolady, śmietany lub ulubionego sosu, albo jako ciekawe śniadanie, które od rana zapewni dawkę energii i witamin.

Smacznego!