Zaskoczę Cie tym przepisem. Doskonały i szybki obiad dla całej rodziny. Gotowe w 15 min.

Makaron z sosem śmietanowym to doskonały, szybki przepis, który nada się idealnie, gdy musimy szybko podać obiad na stół.

W zależności od preferencji można modyfikować przepis, na przykład dodając pieczarki, ale za pierwszym razem warto trzymać się instrukcji, żeby zobaczyć, jak łatwo można przygotować to przepyszne danie.

Składniki:

  • Makaron (do sosu najlepiej nadaje się rodzaj penne) – 500 gram
  • Boczek lub szynka – 150 gram
  • Topiony serek – 100 gram
  • Szklanka kwaśnej śmietany
  • Ząbek czosnku
  • Duża cebula
  • Przyprawy – oregano, sól, pieprz i gałka muszkatołowa

Pokrój boczek oraz cebulę w kostkę i wrzuć na patelnię (boczek zawiera dość tłuszczu, więc nie ma potrzeby dolewania oleju lub oliwy). Kontynuuj smażenie przez kilka minut, aż cebula się zarumieni, a boczek zbrązowieje, po czym dodaj topiony ser. Całość mieszaj, aż serek się rozpuści.

Następnie na patelnię wlej śmietanę wraz z uprzednio posiekanym drobno czosnkiem. Dopraw przyprawami i wymieszaj całość, ale unikaj gotowania. W międzyczasie ugotuj makaron według zaleceń na pudełku – jeżeli chcesz uzyskać makaron al dente, skróć czas gotowania o minutę.

Wymieszaj z sos z makaronem i podaj na stół. Gotowe!