Jednak los chciał, że wraz z innymi turystami, nocowaliśmy u pewnej kobiety, która znakomicie nas ugościła i poczęstowała obiadem. Zaserwowała nam pyszne kotlety z warzywami. Nie mogłem przejść obok tego obojętnie, więc poprosiłem, aby podzieliła się ze mną przepisem na to danie. Zatem teraz ja podzielę się nim z wami.
W małym pojemniku, umieć sodę wraz z sokiem z cytryny. W większym naczyniu umieć jagnięcinę z mostkiem wołowym, po czym dodaj do nich wcześniej przygotowaną sodę i mieszaj przez 10 minut, aż mięso osiągnie lepką konsystencję.
Powoli wlewaj wodę do farszu, aby nie przyklejał się do dłoni. Mieszaj przez następne 10 minut. Następnie dodaj oliwę z oliwek i mieszaj jeszcze przez 5 minut. Owiń farsz plastikową folią i odstaw do lodówki na jeden dzień.
Kolejnego dnia zetrzyj i odsącz z soku cebulę. Dodaj do niej starty czosnek. Wyjmij mięso z lodówki i wymieszaj z wszystkimi składnikami. Dopraw pieprzem i solą.
Odstaw do lodówki jeszcze na 2 godziny. Wyjmij mięso z lodówki i podziel je na podłużne kotlety. Smaż na patelni rozgrzanej olejem, aż do uzyskania złocistego koloru.