Najpierw należy utrzeć żółtka z cukrem i postawić mieszkanie na małym ogniu. Cienkim strumieniem wlewamy do rondelka mleko i podgrzewamy przez około dziesięć minut. Całość trzeba mieszać bez przerwy i nie wolno doprowadzi do wrzenia. Garnuszek zdejmujemy z ognia.
Teraz należy ubić niskotłuszczową śmietanę lub jogurt naturalny razem z ekstraktem waniliowym. Kolejnym krokiem jest rozpuszczenia żelatyny, zgodnie z instrukcjami, jakie są na opakowaniu. Żelatynę należy wlać do mieszanki jajek z mlekiem. Całość musimy wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Mieszanka musi stygnąć w temperaturze pokojowej. Po ostygnięciu dodajemy ubitą śmietanę lub jogurt naturalny i ponownie mieszamy. Wkładamy do lodówki. Po ostudzenia krem jest gotowy do jedzenia. Konsystencja niskokalorycznego kremu zależy od ilości żelatyny, którą dołożymy do kremu. Dlatego też wyłącznie od nas zależy, jak gęsty krem chcemy uzyskać.