Zazwyczaj pojawia się wtedy problem, jakie danie można zaserwować w ekspresowym tempie, aby jednocześnie było system smaczne i zdrowe. Rozwiązaniem jest wcześniej przygotowany gulasz, zamknięty w słoiku, który można szybko odgrzać, gdy zajdzie taka konieczność.
Do przygotowania potrawy potrzebne będzie:
Wcześniej należy również przygotować odpowiednią ilość słoików, które przed napełnieniem należy dobrze umyć i wyparzyć.
Kurczaka trzeba umyć, oddzielić mięso od skóry i kości, a następnie pokroić na małe kawałki. W rondlu umieszczamy pieprz (w zależności od upodobań smakowych) oraz sól i liście laurowe, a także mięso.
Tak przygotowane mięso należy włożyć na ok. 40 minut do lodówki. Następnie wypełnić nim słoiki, pamiętając, aby w każdym znalazły się ziarenka pieprzu i liść laurowy. Kawałki mięsa nie mogą do siebie zbyt mocno przylegać.