Przygotuj lepiej więcej słoików na domowy gulasz z kurczaka. Moja rodzina wyrywała sobie przepis z rąk.

W życiu każdej rodziny są sytuacje, kiedy trzeba przygotować szybki obiad.

Zazwyczaj pojawia się wtedy problem, jakie danie można zaserwować w ekspresowym tempie, aby jednocześnie było system smaczne i zdrowe. Rozwiązaniem jest wcześniej przygotowany gulasz, zamknięty w słoiku, który można szybko odgrzać, gdy zajdzie taka konieczność.

Do przygotowania potrawy potrzebne będzie:

  • Około 2 kg kurczaka (mogą być np. udka)
  • Pieprz (najlepiej w ziarnach), sól, liść laurowy

Wcześniej należy również przygotować odpowiednią ilość słoików, które przed napełnieniem należy dobrze umyć i wyparzyć.

Kurczaka trzeba umyć, oddzielić mięso od skóry i kości, a następnie pokroić na małe kawałki. W rondlu umieszczamy pieprz (w zależności od upodobań smakowych) oraz sól i liście laurowe, a także mięso.

Tak przygotowane mięso należy włożyć na ok. 40 minut do lodówki. Następnie wypełnić nim słoiki, pamiętając, aby w każdym znalazły się ziarenka pieprzu i liść laurowy. Kawałki mięsa nie mogą do siebie zbyt mocno przylegać.

Każdy słoik po wypełnieniu przykrywany folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 15 stopni piekarnika na ok. 4,5 godziny. Po wystudzeniu słoiki należy zakręcić i odstawić do góry nogami.