Zaskocz rodzinę tym daniem. Idealny pomysł na obiad: domowa roladka z kurczakiem to hit w mojej kuchni.

Domowa rolada z kurczaka to idealny pomysł nie tylko na obiad, ale również świetna przekąska na rodzinnych czy przyjacielskich spotkaniach.

Czas przygotowania, owszem jest długi, ale smak wynagrodzi Ci stanie w kuchni.

Składniki na roladę z kurczaka:

  • 1 kg fileta z kurczaka,
  • 30 g żelatyny,
  • 3 ząbki świeżego czosnku,
  • pół pęczka natki,
  • pół pęczka koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka.

Przygotowanie rolady z kurczaka:

Przygotowania rolady z kurczaka zaczynamy od pokrojenia fileta na małe kawałki. Następnie przenosimy go do głębokiej miski. Natkę, koperek oraz czosnek drobno siekamy. Do mięsa dodajemy przyprawy, żelatynę oraz posiekane zioła z czosnkiem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Gotowe mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i formujemy z niego roladę. Powinno być ono ciasno zwinięte, a brzegi rękawa zabezpieczone klipsami. Do nagrzanego piekarnika wkładamy roladę. Mięso powinno się piec około 50 min. Po tym czasie wyciągamy roladę i zostawiamy do ostygnięcia.

Następnie wkładamy ją do lodówki, powinna tam pozostać minimum 3 godz. Po upływie tego czasu rolada z kurczaka jest gotowa do podania na stół. Możesz ją również urozmaicać dodając różne warzywa czy przyprawy.