Tylko z tego przepisu wychodzą puszyste i miękkie. Moja babka zdradziła jak zrobić idealne kluski śląskie.

O kluskach śląskich słyszał każdy.

Trudno byłoby znaleźć Polaka, który nie miał okazji spotkać ich na talerzu w towarzystwie sosu i modrej kapusty. Miękkie bryłki ciasta skrywają kilka tajemnic. Oto niektóre z nich.

Tajemnicze pochodzenie i zagadkowe otwory

Jedną z podstawowych kontrowersji dotyczących klusek, jest ich pochodzenie. Zwykło się bowiem mawiać, że pierwszy raz pojawiły się w Niemczech. Okazuje się jednak, że kluski to nasze rodaczki, które narodziły się prawdopodobnie w Raciborzu w 1241 roku.

Praktycznie każdy, kto kiedykolwiek myślał o kluskach, musiał zwrócić uwagę na ich specyficzny kształt. Stąd pytanie: po co dziurka? Okazuje się, że jej głównym zadaniem jest pełnienie funkcji miseczki na sos. Poza tym mówi się o jej wpływie na równomierne gotowanie i walorach estetycznych.

Tajemna receptura na doskonałe kluski

Ten przepis zachwyci każdego, kto szuka sprytnych rozwiązań. Potrzebne będą:

  • mąka ziemniaczana
  • ziemniaki
  • jajko
  • sól

Ziemniaki należy ugotować bez mundurków i utłuc na gładką masę. Następnie zaleca się uformowanie ich w kulkę i przecięcie jej na cztery części. Jedną z tych części należy odłożyć, a jej miejsce uzupełnić mąką. Z tych składników można wyrobić ciasto.

Następnie dokłada się odłożone wcześniej ziemniaki, wbija jajko i soli według uznania (pół łyżeczki powinno wystarczyć). Po zagnieceniu otrzymuje się ostateczną formę ciasta. Wystarczy uformować kulki, zrobić w nich wgłębienia i wrzucić na gotującą się, osoloną wodę. Gotujemy mieszając, do dwóch minut po wypłynięciu. Smacznego!