Spróbuj a nie pożałujesz. Ciasto „pijana zakonnica” – Raz spróbowałam z tego przepisu i robię prawie co weekend.

Ciasto Pijana Zakonnica – nada się na każdą okazję. Spróbuj a nie pożałujesz

Składniki na biszkopt:

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 7 łyżek cukru
  • 7 jajek.

Pieczenie naszego ciasta rozpoczynamy od ubicia białek, do których stopniowo dodajemy sypkie składniki, takie jak:mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Po wsypaniu wszystkich wymienionych składników, wlewamy ocen. Całość ostrożnie mieszamy.

Gotowe ciasto należy przełożyć do brytfanny (najlepiej o wymiarach 26-28 cm) i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na 45 minut. Należy pamiętać, że ciasto pieczone w termoobiegu poddawane jest temperaturze niższej, bowiem 160 stopniom.

Po upływie wyznaczonego czasu wyjmujemy upieczone ciasto z piekarnika i czekamy aż lekko ostygnie. Następnie robimy otwory na połowę wysokości. Najlepiej zrobić to drewnianą łyżką.

Składniki na krem: